En flygande hobby

By admin,

Att flyga modellflygplan är en hobby som inte exkluderar någon. Du måste inte ha ett medlemskap till någon förening (även om det kan vara bra) och du behöver inte bo nära en stor idrottsanläggning eller betala dyra månadskostnader. Allt som krävs för att flyga och bygga modellflygplan är ett brinnande intresse.

Att syssla med modellflygplan är en bred hobby eftersom det finns så många njutsamma moment i det. Du kan ta ditt modellflygplan ut i friska luften och njuta av landskap och kanske en välbehövd ensamhet? Eller så kanske du bara är fascinerad av den tekniska biten och meckandet?

Man brukar säga att modellflygplan är en hobby där man får lära sig tålamod och ödmjukhet. Att bli ett flygaräss tar tid. Till en början kan man tillbringa tid i en flygsimulator innan man tar steget till att köpa ett modellflygplan. Man kan sedan gå vidare med ett nybörjarflygplan, till exempel en lajban, innan man börjar med replikor av attackflygplan som kan vara svårmanövrerade.

Modellflyg på väg

När man väl har fått in en viss vana så finns det massor av radiostyrda modellflygplan och flygstilar att välja mellan. Det finns segelflygplan, elektriska flygplan, skala flygplan, pylonflygplan och jaktflygplan. Så oavsett om du tycker om att mecka eller flyga snabbt eller göra akrobatiska manövrar så finns ett flygplan för din smak.

Vilka regler gäller för modellflygplan?

Än så länge är luftrummet ganska oreglerat när det kommer till modellflygplan. Om du går med i en förening för modellflygplan så har de dock vissa riktlinjer och utmärkta fält där du får flyga. Många tror dock att nya lagar kommer inom kort, eftersom bland annat flygande quadrocopters har blivit väldigt populära. Som alltid gäller dock sunt förnuft – precis samma sak som om du till exempel kastar en frisbee – som att du inte ska riskera att krocka eller skrämma någon. Flyg inte heller för högt med ditt flygplan så att det kan hota de fullstora planen.